Wetgeving aanhanger
Bij Jobcar krijgen wij regelmatig de vraag hoe het nu zit met de wetgeving aanhanger. U heeft zo en zo een rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden. Ten eerste bepaald de toegestane massa van de aanhanger hoeveel u in de aanhanger mag vervoeren. Ten tweede is bepalend de maximale massa dat de auto mag trekken. Wanneer u een specifieke vraag heeft kunt u altijd contact met ons op nemen. U kan ons mailen naar:info@jobcar.nl of bellen kan ook naar nummer: 0765020502. Voor meer informatie over onze aanhangers, druk dan op de volgende link: informatie aanhangers.
Wetgeving aanhanger massa
Volgens de wetgeving aanhanger gaat het bij het gewicht om de toegestane massa van de aanhanger. De toegestane massa van de aanhanger is het leeggewicht + laadvermogen van de aanhanger. Om het simpel met getallen uit te leggen gaan wij u een voorbeeld geven:
- Een aanhanger heeft een toegestane maximale massa van 750 kilo.
- Het leeggewicht van de aanhanger is 200 kilo.
Daardoor is het laadvermogen van de aanhanger 550 kilo. Op een aanhanger staat altijd vermeld wat de toegestane maximale massa is. Trek hier het leeggewicht vanaf en u heeft het gewicht wat u in de aanhanger mag vervoeren.
Wetgeving aanhanger trekkend voertuig
Op uw kentekenbewijs kunt u alle informatie vinden welke nodig is. Het kentekenbewijs geeft u de volgende informatie:
- welk gewicht uw auto mag trekken (daadwerkelijk gewicht).
- wat het leeggewicht + laadvermogen van uw auto is.
Deze informatie kan u ook vinden als u uw kenteken invoert op de website van de RDW. Is het leeggewicht + laadvermogen van een auto groter dan 3.500 kilo. Dan is echter een groot rijbewijs C of C1 verplicht.
Wetgeving aanhanger rijbewijs B
Veel mensen denken dat zij met een rijbewijs B geen tandemasser mogen rijden. Dit klopt niet, het gaat allemaal om totale massa van zowel auto als aanhanger. Met rijbewijs B mag u het volgende:
- een aanhanger van maximaal 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken.
- een aanhanger zwaarder dan 750 kilo (leeggewicht + laadvermogen) gebruiken als de auto en aanhanger samen niet boven de 3500 kilo (leeggewicht + laadvermogen) uitkomen.
Anders gezegd, uw auto heeft een toegestane max. massa van 1800 kilo (leeggewicht+ laadvermogen). Uw aanhanger heeft een toegestane massa van 1100 kilo. Daardoor komt het totale gewicht op 2900 kilo. Samen mogen de aanhanger en de auto niet boven de 3500 kilo komen. Ofwel u zit 600 kilo onder het maximum gewicht van 35oo kilo.
Wetgeving aanhanger rijbewijs B+ ( code 96)
Met rijbewijs B+ (code 96) mag u iedere aanhanger trekken. Zolang de auto + aanhanger niet boven 4250 kilo komen. Let op dat dit voor zowel auto als de aanhanger leeggewicht + laadvermogen is.
Wetgeving aanhanger rijbewijs BE
Heeft u rijbewijs BE na 19 januari 2013 behaald dan gelden de volgende regels voor u:
- U mag een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo ( leeggewicht + laadvermogen).
- onder bepaalde voorwaarden mag u een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen)
Heeft u rijbewijs BE voor 19 januari 2013 behaald? Dan mag u iedere oplegger of aanhanger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Mits uw trekhaak natuurlijk het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Deze laatst genoemde moet groter zijn dan wat de aanhanger + lading samen wegen. De maximale trekhaaklast kan u vinden in het instructieboekje van uw auto. Of op het kentekenbewijs. Ook kan u deze informatie vinden op de website van de rdw bij de voertuiggevens van uw auto. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat uw aanhanger het gewicht aan kan. U wil natuurlijk niet dat uw aanhanger door zijn assen zakt.
Een fietsendrager geld niet als aanhanger. Voor een fietsendrager gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.